W dniu 07.04.2025 odbyło się spotkanie dla podmiotów gastronomicznych udostepniających ofertę na bazie produktów lokalnych.
Spotkanie dotyczyło konsultacji zmian rybackiej lokalnej strategii rozwoju na lata 2025-2029 w tym planowanego w ramach strategii wsparcia dla podmiotów udostepniających produkty rybactwa tj. potrawy, przetwory.
W ramach spotkania omówiliśmy tematy:
- wsparcie branży gastronomicznej w ramach lokalnych strategii w tym rybackiej
- promocja oferty gastronomicznej na www.dbpoleca.barycz.pl oraz www.sklep.barycz.pl, w tym sprzedaż komisowa
- zasady organizacji wydarzeń w ramach Dni Karpia 2025 (www.dnikarpia.barycz.pl)
- organizacja konkursu Mistrz Karpia
- zasady Certyfikacji DBP 2025 - usługi gastronomiczne
Najważniejsze wnioski ze spotkania:
- Prośba o organizację spotkania z przedstawicielami właściwych ze względu na siedzibę firm oddziałami (Sanepid, Weterynaria, WIJHARS) w celu omówienie warunków/ procedur umożliwiającym podmiotom gastronomicznym wyrób i sprzedaż przetworów z ryb.
- Doświadczenia i potrawy z Mistrz Karpia, mogą być wykorzystanie w ramach publikacji „Kuchnia Doliny Baryczy – sprawdzone, polecane” oraz w mediach społecznościowych związanych przepisami z ryb słodkowodnych DB, szczególnie karpia. – możliwość promocji restauracji oraz informacji o pochodzeniu produktów. – publikacja mógłby uświetnić 20 – leci Dni Karpia w Dolinie Baryczy.
- Zasady organizacji kolacji i standardy – jak w zeszłym roku
- Organizacja spotkań przed Dniami Karpia ze sprzedaży wydarzeń w sklep.barycz.pl
- Przedłużenie Dni Karpia do połowy grudnia
- Wykorzystanie sklepu przez usługi gastronomiczne jako – wydarzenia (walentynki, sylwester…), vouchery prezentowe, specjalne oferty – np. kolacje we dwoje
- Zakup materiałów promocyjnych z DB (magnesy, karty, przewodniki..) przed sezonem ze sklep.barycz.pl (komis)
- Wstępnie propozycja organizacji konkursu Mistrz Karpia na rozpoczęcie Dni Karpia 2025 – na konferencji prasowej w uproszczonej formie.
Serdecznie dziękujemy za obecność.
W załączniku prezentacja ze spotkania.
#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie #FunduszeEuropejskiedlaRybactwa #rybactwo #EFMRA