W dniu 3 listopada 2014 podmioty gastronomiczne z Doliny Baryczy spotkały się na konkursie kulinarnym „Mistrz Karpia 2014”.

W dniu 3 listopada 2014 roku podmioty gastronomiczne z Doliny Baryczy spotkały się na konkursie kulinarnym „Mistrz Karpia 2014”. Tegoroczna edycja – nieco różna od poprzednich, polegała na rywalizacji 14 organizatorów kolacji rybnych, organizowanych w ramach Dni Karpia.
W jaki sposób zostały wytypowane potrawy, które rywalizowały o tytuł Mistrz Karpia 2014? Wybór należał do gości rybnych kolacji, którzy oddawali swój głos na ich zdaniem najsmaczniejsze danie wieczoru. Przez dwa miesiące dowiadywaliśmy się, jaka potrawa weźmie udział w kulinarnych zmaganiach.
Poza obowiązkową kategorią, czyli daniem serwowanym podczas kolacji „Ryba do syta”, podmioty gastronomiczne mogły dobrowolnie zgłaszać dodatkowe potrawy (inne niż podczas kolacji) w dwóch kategoriach: przystawka z karpia lub innej ryby oraz danie głównie z karpia lub innej ryby.
Jury w składzie: Zbigniew Koźlik (szef kuchni hotelu Park Plaza), Anna Rumińska (przedstawiciel Slow Food Wrocław), Łukasz Wasyliszyn (fotograf, współtwórca bloga kulinarnego jedzeniadorzeczy.pl), Anna Stachowiak (Stawy Milickie SA), Marcin Żmijewski (Bank Spółdzielczy w Miliczu), miało naprawdę trudny wybór. Spośród 32 potraw, wybrano 3 Mistrzów Karpia (po jednym z każdej kategorii), a także przyznano 2 oraz 3 miejsca w każdej konkursowej kategorii.
Kto zostanie Mistrzem Karpia 2014? Przekonamy się podczas konferencji podsumowującej tegoroczną edycję Dni Karpia już w najbliższy piątek!
Wyniki konkursu:
Jury konkursu nagrodziło potrawy w 3 kategoriach:
1. „Zwycięska potrawa podczas kolacji”, w której zdaniem Jury najlepsza okazała się zupa krem z karpia autorstwa Sali „Kardamon” z Odolanowa, II miejsce przypadło restauracji „Parkowa” w Miliczu za pasztet z karpia z sosem chrzanowym, a III miejsce zdobyła restauracja „W Starym Młynie” za danie karp na musie z patisona.
2. „Przystawka z karpia lub innej ryby” – w tej kategorii zwyciężyła restauracja „Parkowa” z Milicza z przystawką „consomme rybne z ravioli z karpia”. II miejsce zajęła Zagroda „Grabownica” za danie „kulebiaczek z nadzieniem z karpia” a III Sala „Kardamon” za„miniaturki z sandacza”.
3. „Danie główne z karpia lub innej ryby” – I miejsce a zarazem tytuł Mistrz Karpia przyznano Zajazdowi „U Bartka” ze Średziny za potrawę „sum z czosnkiem”, II miejsce zdobyła restauracja „W Starym Młynie” z Niesułowic za potrawę „karp w warzywach z Doliny Baryczy”. III miejsce przypadło Zajazdowi „Górecznik” z Antonina za „karpia w sosie piernikowym”.
Fundatorami nagród dla laureatów konkursu są Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Doliny Baryczy”, Bank Spółdzielczy w Miliczu oraz Agencja Rynku Rolnego Oddział Terenowy we Wrocławiu.
Restauracja "Lido"
- roladki z karpia w sosie koperkowym

- filet z karpia z grilla na sałacie

- zupa rybna "Karpiówka"

Kawiarnia "Parkowa"
- pasztet z karpia

- comsomme z ravioli z karpia

- karp z grzybami

Sala "Kardamon"
- krem z karpia

- miniaturki z sandacza

Zajazd "Górecznik"
- karp w sosie śmietanowym z boczniakami

- sałatka z wędzonym karpiem i sosem z kiszonego ogórka

- karp w sosie piernikowym

Restauracja "Parkowa"
- karp z grilla

- karp duszony z borowikami

Campus Domasławice
- karp po Domasławicku

Hotel "Libero"
- karp w piwie

Restauracja "Nad Zalewem"
- karp w sosie z grzybów leśnych z Doliny Baryczy

- pasztet z suma w sosie chrzanowo - jagodowym

Restauracja "Trzcieliny"
- roladka szpinakowa z karpiem

- smakowe musy z karpia
.jpg)
- barszcz biały z karpia

Gospodarstwo agroturystyczne "Głowaczówka"
- karp smażony w sosie grzybowym
.jpg)
- sałatka z wędzonym karpiem

- zupa rybna porowa
.jpg)
Smażalnia ryb "U Bartka"
- zupa rybna

- sum z czosnkiem

Restauracja "W Starym Młynie"
- karp smażony na musie z patisona

- pasta rybna z karpia

- karp smażony na warzywach Doliny Baryczy

Zagroda Grabownica
- karp w sosie grzybowym

- Kulebiaczek z nadzieniem z karpia
