AKTUALNOŚCI

24 września 2014
Znak „Dolina Baryczy Poleca” przyznany już po raz siódmy.

Obecnie może się nim posługiwać 17 produktów oraz 25 usług z Doliny Baryczy.

 

W dniu 26 sierpnia odbyło się posiedzenie Kapituły Znaku „Dolina Baryczy Poleca” w składzie: Marta Kamińska – Przewodnicząca, Inga Demianiuk – Ozga, Joanna Monastyrska , Dorota Chmielowiec-Tyszko, Zofia Pietryka, Krzysztof Smolnicki i Aleksander Kowalski, związane z oceną sprawozdań użytkowników ubiegających się o Znak na kolejny rok.

 

Nowe produkty i usługi ze Znakiem "Dolina Baryczy Poleca"

Po bardzo szczegółowej weryfikacji podanych informacji, ocenie każdego produktu i usługi pod kątem jakości, stopnia ich przyjazności dla środowiska, związku z regionem czy też współpracy podmiotów posługujących się Znakiem, Kapituła podjęła decyzje o przyznaniu Znaku na kolejny rok 17 produktom oraz 25 usługom. Na liście użytkowników doszło do kilku ważnych zmian. Do grona posługujących się Znakiem „Dolina Baryczy Poleca” powróciła po rocznej nieobecności Henryka Kozłowska, oferująca jajka kur zielononóżek kuropatwianych z chowu ekologicznego. Do użytkowników dołączyła też Pracownia Centaurea wytwarzająca ręcznie malowane regionalnymi motywami pisanki. Do użytkowników dołączyli ponadto restauracja „Lido” w Antoninie, restauracja „Parkowa” w Żmigrodzie”, Hanna Jankowska (przewodnik terenowy), Stajnia „Łazy Małe” i agroturystyka „Łazy Małe”. Agnieszka Matkowska, właścicielka restauracji "Hubertówka" pod Gądkowicami otrzymała Znak na całą ofertę gastronomiczną - kuchnię myśliwską i rybną (od dwóch edycji posiadała Znak jedynie na pieczeń z dzika).

Komu Znaku nie przyznano?

Spośród dotychczasowych użytkowników ze Znaku dla owoców malin i truskawek zrezygnował Andrzej Łaniak, ponieważ całość upraw przeznaczana jest obecnie na potrzeby przetworów. Znak „Dolina Baryczy Poleca” nie został przyznany łowisku wędkarskiemu Stawów Milickich SA w Rudzie Sułowskiej, ze względu na niedostępność oferty powodowanej przebudową obiektu oraz restauracji „Pałacowa” w Miliczu.


Lista wszystkich aktualnych użytkowników, z podziałem na kategorie:

produkty spożywcze (14)

1. Jajka kur zielononóżek kuropatwianych, ekologiczne gosp. rolne Irena Piechota, Postolin
2. jajka jur zielononóżek kuropatwianych, ekologiczne gosp. rolne Henryka Kozłowska, Sulimierz
3. Pomidory, ogrodnictwo Wojciech Skowroński, Sułów
4. Jabłka, gosp. sadownicze Janusz Dziekan, Wierzchowice
5. Przetwory owocowe, gosp. sadownicze Irena i Andrzej Łaniak, Wierzchowice
6. Naturalne soki owocowe, gosp. sadownicze Janusz Dziekan, Wierzchowice
7. chleb Baryczok, GS Przygodzice
8. chleb Komyśniak, PPH Edward Rybka Piekarnia Gądkowice
9. karp milicki, Stawy Milickie SA, Ruda Sułowska
10. karp milicki, gosp. rybackie „Milicz”, Monika Góralska
11. karp milicki, gosp. rybackie „Możdżanów” Karol i Grzegorz Girus, Sośnie
12. karp milicki, gosp. rybackie „Ruda Żmigrodzka”, Regina i Jan Krzysztof Raftowicz, Ruda Żmigrodzka
13. karp milicki wędzony, GR „Ruda Żmigrodzka”, Regina i Jan Krzysztof Raftowicz, Ruda Żmigrodzka
14. zielononóżki kuropatwiane – pisklęta i młode kurki, Wylęgarnia Romana Wróbel, Wysocko Małe

rękodzieło (4):

15. wyroby z loomu o motywach regionalnych – Andrzej Kret, Krośnice
16. tradycyjne dekoracje i susz roślinny, Agnieszka Lesiak „Byliny i susz roślinny”, Odolanów
17. pisanki z motywami regionalnymi, Aleksandra Góreczna, Pracownia Centaurea, Karminek

oferta noclegowa (9):

1. Miejsca noclegowe „W Starym Młynie” Bogusława Niewiadomska, Niesułowice
2. Szkolne Schronisko Młodzieżowe, Krośnice
3. Gospodarstwo agroturystyczne „Głowaczówka” Janina Głowacz, Ruda Sułowska
4. hotel GOSiR w Twardogórze
5. Zagroda Grabownica, Jolanta Bogatsu, Grabownica, k. Krośnic
6. Gospodarstwo agroturystyczne „Siedlisko Żuraw i Czapla”, Agata Benke – Buchaniewicz, Wróbliniec
7. Turystyka Wiejska "Ceglany Dom", Anna Moczulska, Koruszka
8. Pensjonat "Hubertówka" Agnieszka Matkowska, Zamek Myśliwski
9. Agroturystyka „Łazy Małe”, Bożena Stryjska, Łazy Małe

oferta gastronomiczna (6):

10. Kawiarnia „Parkowa” Dariusz Moczulski, Milicz
11. Restauracja „W Starym Młynie” Bogusława Niewiadomska, Niesułowice
12. Restauracja „Hubertówka”, Agnieszka Matkowska, Zamek Myśliwski
13. Zajazd Górecznik, Antonin
14. Restauracja „Lido” w Antoninie
15. Restauracja „Parkowa” w Żmigrodzie

oferta rekreacyjna (8):

16. Ośrodek Jeździecki „Jurand" Jerzy Kątny, Przygodziczki
17. „Kompleksowe Usługi Turystyczne w Dolinie Baryczy” Maciej Kowalski, Milicz
18. Stajnia „Łazy Małe”, Maja Stryjska
19. Przewodnik terenowy – Włodzimierz Ranoszek
20. Przewodnik terenowy – Hanna Jankowska
21. Campus Domasławice - sport i rekreacja, Domasławice
22. Fotosafari (bird watching) – Stawy Milickie SA, Ruda Sułowska
23. wynajem kajaków – Mirosław Krzyżoszczak, Milicz

oferta edukacyjna (2):

21. Ośrodek Edukacji Ekologicznej w Krośnicach, Gminny Zespół Kultury i Bibliotek, Krośnice
22. Warsztaty artystyczno – edukacyjne, gospodarstwo „Rogata Owca” Beata Piekalska, Lędzina

Więcej o produktach i usługach dowiedzą się Państwo w serwisie www.dbpoleca.barycz.pl

Nominacje na kolejny rok

W ostatnim naborze wpłynęło też wyjątkowo dużo wniosków od podmiotów, które dotychczas Znakiem się nie posługiwały. Tu również Kapituła Znaku „Dolina Baryczy Poleca” bardzo skrupulatnie analizowała podane we wnioskach informacje, wcześniej odwiedzając przedsiębiorców i zapoznając się z ich produktami i usługami oraz zasięgając opinii klientów. Po burzliwych obradach Kapituła nominowała 10 produktów i 12 usług. Póki co podmioty te Znakiem nie mogą się jeszcze posługiwać. Kapituła zadecyduje o tym za rok, oceniając ponownie ofertę po rocznym okresie bliższej współpracy.

Pełna lista kandydatów, z podziałem na kategorie:

Produkty spożywcze:

1. karp milicki – gosp. rybackie „Dziadkowo”, Kazimierz Grzemski, Dziadkowo
2. karp milicki – gosp. rybackie Jadwiga Pasieczna, Stawczyk
3. karp milicki – gosp. rybackie Jan Pasieczny, Stawczyk
4. karp milicki – gosp. rybackie Kaszowo, Sławomir Wójcik, Kaszowo
5. karp milicki faszerowany – Ziemia Milicka, Milicz
6. syrop z dzikiej róży z dodatkiem z pigwy - Regionalna Kuchnia Barycka, Łapczyce
7. jabłka i śliwki – gosp. sadownicze Wiesław Romańczyk, Krośnice
8. przetwory owocowe – gosp. sadownicze Wiesław Romańczyk, Krośnice

Rękodzieło:

9. bombki z motywami regionalnymi – Spółdzielnia Socjalna „Szklany Świat”, Krośnice
10. rękodzieło z motywami regionalnymi – Aleksandra Góreczna, Pracownia Centaurea

Oferta noclegowa:

1. Agroturystyka „pod lasem”, Danuta Narolska, Wszewilki
2. Pensjonat „Lido” Danuta Kowalska, Antonin

Oferta gastronomiczna:

3. „Karpik pod Strzechą”, Ryszard Auguścik (oferta mobilna – jarmarkowa)
4. Smażalnia „U Bartka”, Bartłomiej Siewiera, Średzina
5. Restauracja „Nad Zalewem”, Fundacja Ziemi Milickiej, Milicz

Oferta rekreacyjna:

6. Sports-Rent Usługi Turystyczno-Sportowe, Beata Głowacz, Ruda Sułowska
7. Usługi rekracyjno-turystyczne - ZPP i Subregionalne Centrum Informacji Turystycznej "BASZTA", Żmigród
8. Warsztaty z malowania bombek, Spółdzielnia Socjalna „Szklany Świat”, Krośnice
9. Usługi turystyczne – Mirosław Krzyżoszczak, Milicz
10. Usługi turystyczne – Hanna Jankowska, Piotrkosice
 

Oferta edukacyjna:

11. Warsztaty edukacyjne – Fundacja KOM, Milicz
12. Warsztaty zielonej architektury – pracownia Kreacja, Domasławice

 

Marta Kamińska
Przewodnicząca Kapituły Znaku "Dolina Baryczy Poleca"


Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich "Europa inwestująca w obszary wiejskie" Operacja finansowana w ramach działania Wsparcie dla Rozwoju Lokalnego w ramach inicjatywy Leader, 19.4 Koszty bieżące i aktywizacja, Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Unia Europejska, Europejski Fundusz Rybacki zapewniający inwestycje w zrównoważone rybołówstwo Zadanie realizowane przez Stowarzyszenie "Partnerstwo dla Doliny Baryczy" , współfinansowane przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniającą inwestycję w zrównoważone rybołówstwo w ramach środka 4.1. Rozwój obszarów zależnych od rybactwa, w zakresie realizacji operacji polegającej na funkcjonowaniu lokalnej grupy rybackiej (LGR) oraz nabywaniu umiejętności i aktywizacji lokalnych społeczności. Program Operacyjny "Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007-2013"
Unia Europejska, Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Europa inwestująca w obszary wiejskie. Zadanie realizowane przez Stowarzyszenie "Partnerstwo dla Doliny Baryczy" w ramach działania 4.31 Funkcjonowanie LGD, nabywanie umiejętności i aktywizacja, współfinansowane ze środków publicznych i UE w ramach osi 4 - LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij