Pierwszy punkt programu - Restauracja Parkowa z pyszną kawą i ciastem na dzień dobry
Po restauracji oprowadza Anna Moczulska
Zwiedzanie restauracji
Wszystkich zachwycił piękny przyrestauracyjny ogród
Bardzo podobała się też mapa regionu w kształcie karpia, która znajduje się przy wejściu do Parkowej
Odwiedziny w Wierzchowicach, w gospodarskie sadowniczym pp. Łaniaków
Na gości czekały soki, syropy, dżemy oraz pyszne rogaliki z owocowym nadzieniem.
Tradycyjnie wytwarzane dżemy z bliska - jedyny dodatek to ekologiczny cukier trzcinowy!
Pan Łaniak szczegółowo odpowiadał na co rusz nowe pytania dot. swoich przetworów
Zwiedzanie inwestycji - w budowie jest pijalnia soków!
Nowoczesna przetwórnia nie może się jednak obejść bez tradycyjnej kuchni - to jej przetwory zawdzięczają wybory smak!
A tu już spotkanie w gospodarstwie - właściwie chłodni - należącej do pp. Dziekanów
Zagospodarowany kącik sprzedaży a w nim jabłka i soki i wszystkie wyróżnienia.
Częścią zwiedzania była degustacja soków - naturalnych, bez dodatku wody ani cukru.
Ekspozycja jabłek gotowych do sprzedaży.
A tu już prezentacja oferty CETS w Krośnicach - szkolne schronisko młodzieżowe oraz Ośrodek Edukacji Ekologicznej
Dyrektor Iwona Grobelna oprowadza po schronisku
oraz po obiektach sportowych CETS
Na zakończenie - Galeria Ziemi i kolekcja kamieni i minerałów
Gościnnie w CETS swoje wyroby zaprezentował Andrzej Kret.
Wyroby z loomu Andrzeja Kreta
Dzięki prezentacji prac pojawiło sie kilka zamównień.
Swoją pracę mogli też przedstawić Agnieszka i Jarek Lesiak
Susz roślinny z Odolanowa
Tradycyjne i naturalne stroiki kuchenne
Misternie wykonane wianki z suszu.
Wspólny obiad w restauracji W Starym Młynie w Niesułowicach
Gospodarze podali zupę krem z karpia oraz karpia smażonego z cebulą.
Następne spotkanie odbyło się już w Postolinie w Ekologicznym Gospodarstwie Rolnym p. Piechoty.
Pani Irena opowiedziała o hodowli kurek zielononóżek kuropatwianych
Lepszych i zdrowszych jajek nie ma nigdzie!
Z Postolina udaliśmy się do niedaleko położonej Koruszki, gdzie ponownie spotkaliśmy się z pp. Moczulskimi.
Pięknie wyremontowany pensjonat Ceglany Dom zrobił na gościach piorunujące wrażenie, podobnie jak ruska bania.
Po stodole i nowo budowanej wiacie dla koni i lam oprowadził Dariusz Moczulski.
Zachwyca naturalność otoczenia, piękne wiejskie kwiaty i krzewy.
Panie bardzo interesowały się roślinami ogrodowymi.
Goście podjęci nalewką porzeczkową i świeżymi owocami nie chcieli jechać w dalszą drogę....
A tu już spacer po Ostoi - uroczysku Aleksandra Kowalskiego
Byliśmy jedną z pierwszych grup, które mogły dostać się nowo wybudowanym drewnianym mostem na wyspę położoną na środku stawu.
Aleksander Kowalski z dumą prezentuje swoje włości.
Zwiedzanie inwestycji - na Ostoi powstają domki letniskowe.
Na zakończenie pełnego wrażeń dnia kolacja w restauracji Pałacowa w Miliczu.
O ofercie restauracji opowiedziała właścicielka Edyta Iwanicka.
Na stół podano wyborną wiosenną zupę rybną oraz filet z suma w sosie koperkowym. Palce lizać!