Aktualności

"Historie ze smakiem" już po premierze

11 kwietnia 2016, dzięki uprzejmości dyrektora Technikum Leśnego w Miliczu - Daniela Targosza oraz pracowników, jak i gminy Milicz, gościliśmy w Pałacu Maltzanów z premierą naszej książki autorstwa dra Grzegorza Sobela - historyka, miłośnika kuchni dawnego Śląska, pracownika Biblioteki Uniwersyteckiej we Wrocławiu - "Historie ze smakiem. Szczypta faktów z dziejów rybactwa w Dolinie Baryczy".

 

Było wytwornie, jak na piękny pałac przystało. Spotkanie poprowadziła Joanna Lamparska - redaktor książki, znana pisarka, podróżniczka, dziennikarka National Geographic, w towarzystwie Mirosława Kłopotowskiego, Żmigrodzianina, aktora i konferansjera, który odczytał wybrane fragmenty książki. Część literacką czterema krótkimi występami uatrakcyjnili Gabriela Dąbrowska (skrzypce) przy akompaniamencie Wojciecha Kruka (pianino), którzy zagrali  „Marzenie” Roberta Schumanna, „Aria na strunie G” Jana Sebastiana Bacha, chorał „Jesus bleibet meine Freude“ z kantaty Jana Sebastiana Bacha oraz „Music of the night” Andrew Lloyda Webbera.

Obok strawy dla ducha zadbaliśmy też o żołądki - 9 restauracji przygotowało pyszny poczęstunek, posiłkując się przepisami z książki: Restauracja Trzcieliny (sałatka bawarska z karpia), Karczma Rybna w Rudzie Żmigrodzkiej (knedle z karpia w czarnym sosie), Restauracja Lido i Zajazd „U Bartka” (karp na zimno z sosem remoulade), Restauracja „W Starym Młynie” (pasztet z karpia, pulpeciki z karpia, karp w zalewie),  Restauracja Grabownica (bagietka z pastą z karpia), Zagroda Grabownica (pierogi z rybą), Karpik pod strzechą (wędzona ryba na bagietce z masłem koperkowym) oraz jako jedyne danie nierybne restauracja „Hubertówka” (pasztet z dzikiej gęsi).

Po części oficjalnej zaproszeni gości i licznie przybyli mieszkańcy chętnie kupowali książkę w cenie promocyjnej i ustawiali się w kolejce po wpis i zdjęcie z autorem. Na koniec niemal wszyscy udali się zwiedzanie Pałacu z przewodnikiem.

 

Marta Kamińska

Fot. Łukasz Gościniak





Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij