Stowarzyszenie "Partnerstwo dla Doliny Baryczy" wydało bogato ilustrowaną monografię „Historie ze smakiem”, poświęconą dziejom rybactwa w Dolinie Baryczy. Partnerem publikacji autorstwa Grzegorza Sobela, wydanej pod redakcją Joanny Lamparskiej, jest Bank Spółdzielczy w Miliczu.
Książka dra Grzegorza Sobela –
autora wielu publikacji historycznych i kulinarnych dotyczących
Wrocławia i Dolnego Śląska – to fascynująca wyprawa przez wieki, o tyle
niezwykła, że wzbogacona nie tylko starymi rycinami, mapami, zdjęciami
czy pocztówkami z kolekcji Mariana Wójcika (Milicz i okolice) i Piotra Maślińskiego (Antonin i okolice), ale
również ponad 60 przepisami kulinarnymi wydobytymi przez autora ze
starych książek kulinarnych. Najstarsze przepisy autorstwa cenionego na
dworach Europy Maxa Rumpolta pochodzą z XVI wieku! Głównym bohaterem
książki jest karp – i ten milicki, hodowany w zachodniej części Doliny
Baryczy na Śląsku już w średniowieczu, i ten przygodzicki z części
wielkopolskiej, którego hodowla nie jest tak bogato udokumentowana, lecz
była prowadzona co najmniej od XVIII przez polskich Radziwiłłów. Autor
udowadnia, że powiedzenie „przez żołądek do serca” może dotyczyć również
historii regionu. Że równie fascynująca jak opis tajnego spotkania w
Żmigrodzie spiskujących przeciw Napoleonowi władców Rosji, Prus i
Szwecji może być próba ustalenia, co jedli podczas obrad znamienici
goście. Że oczywisty dla współczesnych rybaków trzyletni cykl hodowli
karpia wprowadzany był z ogromnym trudem i dzięki wsparciu światłych
właścicieli dóbr nadbaryckich – Hatzfeldów, Maltzanów i hrabiów von der
Recke-Volmerstein. Publikacja, która dziś zachwyca pieczołowitością
wydania, ciekawym językiem uraz unikatowymi przepisami i ilustracjami
powstawała przez trzy lata, a jej koordynatorką była Marta Kamińska, sekretarz Zarządu "Partnerstwo dla Doliny Baryczy".
Promocja książki, w tym spotkanie z autorami, odbędzie się wiosną. Będziemy o tym informować.
Magdalena Fortuniak, Marta Kamińska